Varför måste man riva alla gamla hus i Borås?

Blogg

Jag gjorde en insändare i Borås tidning men har fått så många mail att det var en plusartikel så jag lägger även ut den på Gamla Boråsbloggen. Denna gång handlar det om det lilla charmiga fastigheten på Mariedalsgatan 11 som ligger inklämt mellan de två stora kontorsfastigheterna. Jag förstår inte varför man måste utplåna allt det gamla i Borås, i detta kvarter Uranus finns denna byggnad och den är byggd 1896 och är den sista byggnaden som är byggd på 1800-talet. Man borde spara på dessa gamla byggnader som knappt finns kvar i Borås centrum. Tyvärr så vill Hökerums bygg riva denna fastighet eftersom den saknar kulturhistorisk värde men bara byggnaden är ett kulturminne enligt mitt tycke. Jag tycker att man ska renovera denna fastighet och ta fram originalfasaden som var av trä. Tyvärr har det funnits en byggrätt sedan 1961 men byggnaden har överlevt alla år fram tills nu när huset nästan är tomt, det är en affär i bottenplanet som nu får flytta. Interiört är det ombyggt på 1950-60-talet men man borde spara denna byggnad.

 

Foto Glenn Murberg 20150801

Här är den underbara innergården och här brukar tjejerna som har butiken Faith i byggnaden anordna lite kaffe med äppelkaka. Det var på denna innegård som jag blev fotograferad år 9 februari i samband med en intervju om min Facebookgrupp Gamla Borås. Bara att se denna byggnad stå där med 16 meters höga kontorsfastigheter runt omkring och bara en underbar innergård med den gamla stallbyggnaden och äppleträd på gården. Huset byggdes alltså 1896 ursprungligen med träfasader av en man som hette Karl Svensson från Ringestena och huset innehöll inte mindre än 7 lägenheter och i bottenvåningen låg dessutom en Mjölk- och matvaruaffär.

Foto Glenn Murberg 20190130

Med artiklar i BT så kommer denna byggnad med all sannolikhet att rivas och ersättas med en större kontorsfastighet. Varför inte renovera denna charmiga byggnad och använda den som studentboende till exempel, huset är inget hopplöst fall. Det är så tråkigt när man bara ska riva dessa gamla hus som ”står i vägen” men detta hus stod här på platsen först och har fått kämpa att få finnas kvar. Så låt oss rädda Mariedalsgatan 11 så att byggnaden får stå kvar, det finns så mycket minnen i det huset och låt oss spara lite av det gamla som finns kvar i Borås som inte är så mycket längre. Tycker det räcker med rivning av gamla byggnader, som det var på 1960-1970-talet så flera kvarter försvann i Borås. Man kan bara se på hur Alingsås Kommun har bevarat sina gamla träbyggnader och är en underbar stad att vandra runt. Likaså Bollebygds Kommun där man flyttar Tingshuset istället för att riva det.

Foto Glenn Murberg 20190130

Så jag tycker att Hökerums Bygg ska tänka om med sina planer att inte riva denna fastighet utan renovera upp det i stället. Jag tycker inte att Borås behöver flera kontorsbyggnader i centrum utan det behövs studentboende och då är denna fastighet helt perfekt. Så låt oss bevara det gamla Borås så det blir lite gammalt kvar inte vara nya höga fastigheter.

Jag har gjort ett upprop med att bevara denna charmiga byggnad så vi behöver era under skrifter ”Rädda Mariedalsgatan 11