Vy Från Tullen Mot Fridenshöjd

Blogg

En underbar bild som man inte ser numera med höhässjor. Mitt i bild ser vi Borås berömda galgbacken som var i bruk sista gången 1725 då 4 personer avrättades. Till vänster ser vi vår vackra Ramnasjön där våra fåglar trivs. Nästan en fjärdedel av sjön är en avgränsad fågelkoloni. Initiativtagare till denna var Fritz Hjalmar Thorén (1887-1950) som idag har en rest sten till sitt minne. Till höger ser vi Göteborgsvägen. Till vänster utanför bildkant ligger kvarnen Bresilje som det fortfarande finns spår av med bland annat husgrunden till kvarnen och kvarnstenen ligger kvar. Många hus som har försvunnit ur den vackra idyll, man har bl.a byggt motorväg med avfarter men Göteborgsvägen har fortfarande samma sträckning.

Några Facebook Kommentarer

Bakom en av hövolmarna, på Fridenshöjd, ligger det en liten röd torpstuga, där bodde en bekant till min far. Karl-Erik Mårtensson med familj, han var hästkarl och körde ut il- o fraktgods i centrala Borås med hästskjuts. Hans häst var en av dom som brann inne när stallet på Brodal brann ner en sommarnatt 1947-48? Kommer inte ihåg året exakt men jag var springpojke på sommarlovet och var och tittade på eländet.

– Här syns Esso macken där farsan jobbade när han var ung. De bytte olja på Alf Stigens V12, men glömde fylla på ny. Allt gick väl, farsan beordrades iväg på en spöna och fyllde i på kvällen, när Stigen parkerat hemma.

– Ena spöna åkte min bror på också, när han var hemma på middag tänkte jag provåka, lyckades trampa igång den, men det blev nog bara en färd på 5-6 meter sen tog stängslet till barnkrubban emot men tur var väl det, vad hade annars kunnat hända. Brorsan var inte go på mej efter det. Jag var 8 år.