Vy Från Stadsparken Mot Borås Wäfveri Färgeri

Blogg

Ett mycket vackert foto från Stadsparken, till höger ser vi Borås Wäfveris färgeri som följer Viskans sträckning. Tidigare hette det Bäcks färgeri och det startades 1840 och Borås Wäfveri tog över det 1901 genom exekutiv auktion.  Stora förändringar och ombyggnader blev det och färgeriet blev sedan det mest dominerande i Borås. Det användes i första hand för färgning av väveriets  egna produkter. Verksamheten flyttade till nybyggda lokaler på Ryda 1963 och byggnaderna revs sedan 1965. I dag finns här Grand Hotell som stod klart 1972. Bilden är troligen från 1930-talet.

En man sitter nere på parkbänken och tittar ut över Viskan, han kanske sitter och väntar på att färgen på vattnet ska bli rött, grön eller svart. På den här tiden så dumpade färgerierna sina vattenbad rakt ut i Viskan. Jag kommer ihåg när jag var liten grabb så där en 8-10 år när man var med mamma nere i stan och handlade då ville man stanna vid Viskan på Nybroplan där Linds färgeri då låg och titta ner i vattnet och se alla dess färger som fanns i Viskan, då tyckte man det var roligt. Men då visste man ju inte att det var skadligt.

Till vänster ser vi stadens vackra biograf Röda Kvarn som invigdes 21 oktober 1914 och är Borås enda bevarad biograf som fortfarande är i bruk. Biografen blev ett byggnadsminne 1998.