Villa Annelund

Blogg

Den 19 augusti 1959 blev ett offer för lågorna och i dag finns endast bara grunden kvar av huset, som nu är en vacker terrass. Herrgården även kallat för Nyckelberget efter berget som det var byggt på. Villa Annelund uppfördes 1827 som fungerade som ett sommarhus av färgerifabrikören Ambrosius Butsch som var en välkänd boråsare. Villan har även haft boende av andra välkända boråsare som bl.a doktor August Charles. Annelund fick sitt namn under den tiden som handlaren Pehr Pettersson ägde villan, då var Annelundsvillan var då ett av de mest kända landerierna i Borås och omfattade nuvarande Villastaden och Annelundskogen.

1884 köpte Borås Stad en del av Annelundsskogen för att anlägga en vattenreservoar och denna var i drift fram till 1928, det bergs som sprängdes ut för reservoaren användes till att anlägga en stenmur kring området.

Annelundsvillan köptes upp av Borås Kommun och även området runt hela villan och som nu fungerar som en fin park för allmänheten och en stor lekplats för barnen.

Några Facebook Kommentarer

– Synd den var vacker.

– De visste hur man byggde estetiskt tilltalande hus förr, annat är det nu….

– Tror min farfars mor Ingeborg hade förmånen att växa upp i denna vackra villa.