Västerlånggatan Teaterbron

Blogg

Den vackra stål- och träbron som är byggd år 1900 Till höger ser vi ett hus som fortfarande finns med oss, det är byggt troligen någon gång i slutet av 1800-talet eller i början av 1900-talet, det är påbyggt och moderniserad år 1914. 2 våningar och inredd vindsvåning, 3 lägenheter, 17 rum och affärslokaler. Butikerna som fanns i huset är Specialaffären för klänningar, Ingeborg Bjuréns hembageri och Ab Teaterbrons skoaffär.

Hus nr 2 på höger sida är byggt i slutet av 1880-talet tillbyggt 1904 och huset finns fortfarande kvar idag fast lite mera ombyggt. Huset var byggt i 2 våningar och mansardvåning det fanns 3 lägenheter och ett antal butikslokaler. Butikerna var Försäkrings AB Skandia och Freja, Hattcentralen Damhattar, Polyfoto-salongen och nya läderaffären.

Hus nr 3 på höger sida är byggt 1923 i 2 våningar och mansardvåning det fanns 3 lägenheter och butikslokaler. Butikerna var Västgötaboden, Borås Damekipering, Kapp AB, Ellen Svenssons Cigarraffär, O.J.H Nyqvist Tapet-, Färg- och kemikalieaffär och Skaftes Damfrisering.

Huset på vänster sida byggdes någon gång på 1800-talet och ombyggd på 1880-talet av grosshandlare Salomon Svensson, tillbyggd 1918. Byggt i 2 våningar med butikslokaler och lagerlokaler. Det var J. E Hedmans möbelaffär som huserade i huset. Här finns i dag det s.k Åhlenshuset som är väldigt omtalat i media som nu ska byggas om till galleria och bli Pallashuset.

Längre fram på vänster sida ser vi det ståtliga huset med alla sina fina detaljer bl.a med torn.