Västerlånggatan Från Västerbrogatan

Blogg

Från förra blogginlägget så vänder vi oss till höger mot Borås gamla teater. Till höger se vi det bekanta huset med Kungliga Telegrafverket. Till vänster ser vi en skylt på huset med Svenssons Express ”SVEX”, ett stort åkeri i Borås, med adress Västerlånggatan 17 byggnadsår okänt. Huset bredvid nr 19 byggdes 1901 av lantbrukare Alfred Gabrielsson, Josef Gabrielsson, Johannes Magnusson och Victor Vilén. Huset var byggt i tre våningar med två lägenheter, 11 rum, 2 kök och butiks- och verkstadslokaler.

Det tredje huset på vänster sida ett litet fint trähus byggdes mitten av 1800-talet i en våning och vindsvåning. Det fanns även butikslokaler med bl.a ”Garn- & Manufakturaffär, Sahlén & Isakssons Modeaffär och Torgbazaren”.

Fjärde huset på vänstersidan tillhör Torggatan 17 1 våning med inredd vindsvåning.byggt 1899, ombyggt 1834. I detta hus fanns det C. A Hedboms Strå- och filthattfabrik och Johansons foto.

Femte huset är ju ett bekant hus där Svenska Handelsbanken huserar i dag. Huset byggdes för Borås Enskilda Bank 1916-1917 i 3 våningar med vindsvåning. Detta hus är väldigt aktuellt i dag eftersom Svenska Handelsbanken planerar en flytt efter 96 år i samma lokaler.

Huset till höger är Västerlånggatan 18. Televerkshuset i kvarteret Galathea, uppförd år 1913 i sten av Kungliga Telegrafstyrelsen.

Andra huset till höger är Västerlånggatan 22-24 byggdes 1910 i 3 våningar, 4 lägenheter, 15 rum, 4 kök, butiker, verkstad, möbellager. Butiker som fanns i huset var ” A. W Lindgren möbler, mattor och gardiner, Camén Jansson Herrkläder, Standardmagasinet Damkonfektion. G. Stöckel Pälsvaruaffär”.

Tredje huset på höger sida är Västerlånggatan 26 byggdes 1894 i 3 våningar, 5 lägenheter, 25 rum, 1 biograflokal och 4 affärslokaler. Butikerna som fanns här var ”A. Weijmer & Co biograf Fenix, AB Continentals herrkläder, Borås Kolimport, Enka-Breda Försäljningsaktiebolag, Knut Evers & Co, AB Bengt Lundell tilverkade klänningar och blusar, Sexualhygien AB Sjukvårdsaffär och Stuvaffären Manufakturvaror

Allra längst bort ser vi vår vackra teaterbyggnad som byggdes 1873, tyvärr så blev den ett offer för grävskoporna 1983 och det glömmer aldrig Boråsarna, jag minns när jag kom ner till Södra Torget på söndagsmorgonen och fick se denna brädhög. Jag trodde inte mina ögon men tyvärr var det sant.

Mycket vacker idyll av centrala Borås med stenlagda gator och kontrasten mellan stenhus och trähus, låga som höga. Väldigt dekorativa trottoarer med snygg lagda plattor. Ännu en bild utan biltrafik och endast fotgängare ute och går. Troligtvis är bilden tagen under 1930-talet.