Utkörare för AB Nya Bryggeriet

Blogg

Huset bredvid hästskjutsen ligger på Mariedalsgatan, huset har två ingångar 7 och 9, här på bilden ser vi nr 7. Tegelhuset i bakgrunden är Mekaniska Gummiväfveriet och Fox byggnad, gummiväfveriet vävde man materialet som Fox sedan gjorde damunderkläder av.

Mariedalsgatan går från Fabriksgatan till Stadsmotorvägen, gatan fick sitt namn redan 1907 efter ett beslut i stadsfullmäktige. I början av 1940-talet fanns det en liten holme i Viskan som hette Marieholme, låg ca 40 meter uppströms om Söderbro. Där fanns det kända ”Mjöllösa” badhuset och berget intill Villa Alphydda har kallats för Mariekulle.

Bilden är tagen 1915.

Det enda som finns kvar på denna bild i dag är Mekaniska Gummiväfveriets byggnad där Älvsborgsteatern nu finns. Tänk vilka miljövänliga transporter det var förr i tiden, tyst och lugnt i staden och inga bilköer eller avgaser.

Några Facebook kommentarer

– Det här fotot kan jag inte lokalisera, var kan hästarna stannat så fotografen fick ta sin bild??

– När farsan sedermera jobbade på Gummiväveriet hade de tagit bort det där med mekaniska.

– Är det Fox ni menar, det borde det vara från Mariedalsgatan sett.

– I Gamla Norrbygärdepojkars bilderbok Det gama Borås finns på sid 34 en något beskuren återgivning av den andra bilden. Man ser överstycket på den vänstra dörren och hästarna har flyttat fötterna något.