Stora Torget

Blogg

En annan vilken på Stora Torget rakt fram ser vi Österlånggatan mot Södra Torget. Huset till höger är byggt 1828. I byggnaden som tidigare kallades ”Politiska knuten” stadens borgare brukade samtala om stadens angelägenheter, där låg även Borås första telegrafstation och även stadens första biograf fram till omkring 1913. Ägare var direktör Jean Medberg. Borgströms Bokhandel låg här innan AB Hubo Bosättningsartiklar och elektrisk armatur flyttade in i huset. Hörnet kallades även för pengalösa hörnet.

Till vänster ser vi stadens vackra rådhus med den pampiga trappan, notera de vackra lampkuporna på pelarna. Har noterat att dessa lampkupor är borta i dag undrar vart de har tagit vägen. Nu sitter det bara ett par påsar där. Man bör få dit dessa lampor igen så att det blir som det varit en gång i tiden..

Huset efter rådhuset är omändrat 1912 troligen byggt på slutet av 1800-talet. I detta hus fanns det Konditorirestaurangen. Detta hus rev sedan för Tempohuset med den berömda ”Tårtfasaden”

Lite kuriosa om pengalösa hörnet:

”Pengalösa hörnet är ett begrepp som förkommer på många håll i landet. Så även i Borås. Borås-hörnet har funnits enligt författaren Philip Josefsson i hörnet av Stora Brogatan och Österlånggatan. Hur platsen har fått sitt namn är svårt att med säkerhets säga. Enligt Josefsson brukade ”pengalösa” ungdomar samlas där i början av seklet och åtminstone framtill 30-talet. Många stod där i timmar med den förhoppningen att någon bekant skulle dyka upp och bjuda på ett bio- eller kondisbesök.

Några Facebook Kommentarer

Man kan ju undra varför Borgströms Bokhandel flyttade från detta perfekta butiksläge till hörnet Yxhammargatan-Österlånggatan ?