Stenbro Luffarliden

Blogg

Fotot är från 20100505.

Detta blogginlägg blir lite annorlunda från dom tidigare eftersom jag tycker om att vara ute och fota gamla kulturminnen, fornminnen, kyrkor med mera så kommer jag är publicera mina egna bilder på bloggen också, hoppas att ni gillar det. Jag tycker det är viktigt för eftervärlden att se hur det såg ut förr i världen.

Denna lilla stenvalvsbro ligger vid Hällebäcken vid Loftsliden, i Kråkered. Bäcken kommer från Sjömaden och rinner ut i Tranåassjön. Bron är placerad i bevarandegrupp 1B. Den kan ha uppförts under förra delen av 1800-talet.

Hällebron ligger precis vid riksväg 27, syns lite dåligt från vägen men är man riktigt uppmärksam så ser man den lilla vackra envalvsbron. Valvet mäter hela tre meter i spännvidd och består av stora huggna naturstenar. Bron är ca 4 meter bred och hade tidigare järnräcken vid sidorna.

Bron är i god kondition bortsett från att valvet är något nedsjunket uppströms .På den närliggande kullen hade luffarna långt fram på 1900-talet sin mötesplats  därav namnet Luffarliden. Men det var inte bara tidens luffare som trivdes och träffades på den vackra kullen. Där hade också knallarna mötesplats.

En av traktens son, riksdagsmannen Anders E Johansson i Kråkered (1881-1975)  ville markera denna knallarnas minnesvärda mötesplats. Detta resulterade i att en sten med ciselerad kopparplatta restes på kullen 1978 Den bär följande text – “Enligt traditionen en gång knallarnas mötesplats. Stenen restes av kommunen och näringsidakare i Borås.