Stadsmotorvägen

Blogg

Sista delen i serien om motorvägsbygget. Här ser vi vägen mot Ulricehamn till vänster har vi Annelundsvillan. Till höger om motorvägen ser vi området Katrinedal. I stort sett ser området likadant ut i dag finns några hus på höger sida om motorvägen som är borta och ersatt av Eskils Tryckeri.

Del 4 Bild 02

Söderleden mot Gånghester, huset till vänster tillhörde Merkur konfektion senare Bergsätersskolan.

Företaget AB Textilfabriken Merkur grundades år 1922 av Olof Nilsson som startade i mycket liten skala. Verksamheten utökades med tiden och 1937 flyttade bolaget in i egna nybyggda lokaler på Åsboholmsgatan. I mitten av 1940-talet hade företaget 180 anställda vid fabriken. Produktionen inriktades mest på klänningar, modetrikå och baddräkter. 1977 varslades större delen av de cirka 200 anställda och 1978 lades företaget ner sin svenska verksamhet

Till höger har vi Elindalsgatan där dom flesta husen är borta i dag, det stora bruna byggnader i slutet av Elindalsgatan är Daltorpsskolan. Ser nästan likadant ut i dag fast några färre gamla hus och att det är mer grönska som en massa träd. Tyvärr har många gamla hus försvunnit vilket jag tycker är synd att man måste riva dom, vore bättre att renovera dom och sparas till eftervärlden.

Kungsleden och Allégatan rakt fram, Annelundsparken till höger. Carolikyrkan stoltserar med sitt 35 meter höga torn, Borås äldsta byggnad byggt 1669 och har överlevt 3 stadsbränder..

Framför Caroli kyrkans torn ser vi Siriusskolan som var en flickskola byggt år 1886 av Borås Stad.