Stadshotellet och Yxhammarsgatan

Blogg

Se så vacker Yxhammarsgatan var på den här tiden en massa träd planterade och ingen biltrafik förutom bilen som är parkerad. Till höger ligger Hotell Du Nord och Stadshotellet.

Stadshotellet byggdes år 1907 ritad av Ivar Tengbom och Ernst Torulf samma personer som ritade Borås nya Rådhus. Stadshotellet bestod av 5 våningar, därav 1 suterrängvåning och inredd vindsvåning. Byggnaden disponerade i huvudsak av Stadshotellet, som  innehöll 1 stor festsal, 1 stor och 1 liten matsal, 3 klubbrum, 1 matsal, 2 salonger, 1 damsalong 2 badrum, 3 rum för betjäning och 3 kontorsrum. Tyvärr så hände det en tragedi 1978 när det började brinna mitt under en studentfest. Jag ska in orda mer om det eftersom jag vet att det finns många som fortfarande ta illa vid sig. Jag tycker att Borås Stad ska sätta upp ett minnesmärke där.

Notera även det lilla ”staket” runt gräsmattan vid den vackra telefonkiosken en ”Pagod”. Det finns en sådan Pagod som står vid Borås Museum, fast den står vid soptunnorna och står det och förfaller mer och mer, jag tycker att man ska värna om det gamla vi har kvar. Nä Borås Stad ta och renovera denna vackra pagod och flytta den till en mer respektabel plats där den kommer till din rätt, kanske framför Nymanska huset i Ramnaparken, eller som en medlem i Gamla Borås tycker att man kan ställa den framför Röda Kvarn nu när det inte är någon biltrafik där och det tycker jag är en bra idé.

Troligen är bilden från 1930-talet.

Några Facebook Kommentarer

– Där har man varit en del, och dansat mycket

– tänk vad mycket roligt man hade i detta hus…..