Spårgatan – Nils Jakobssonsgatan

Blogg

Blir ett lite annorlunda blogginlägg denna vecka då jag fokuserar mig på motorvägsbygget. Bilderna har jag fått av Roland Gran som är fotografen.

Bygget av stadsmotorvägen har börjat, byggstarten var år 1967 och vi ser här så har dom inte kommit så långt men själva bygget. Husen som finns på bilden står fortfarande kvar än i dag Bilden är tagen från Åkerigatan. Träddungen mitt i bild är kyrkogården, husen till höger tillhör Eiser, nuvarande är huset till höger Pulsen huset och huset mittemot ligger S-E Banken.  Huset till vänster är uppfört 1914 i 4 våningar. Den låga byggnaden är byggd 1922 och dess svängda fasad mot söder är för att byggnaden anpassades efter ett befintligt stickspår på fabriksområdet.

Huset till vänster i bild byggt 1943 och tillhörde Libo-konfektion som tillverkade skjortor, pyjamas, byxor och överdragskläder. Firman grundades 1932 under namnet Nya Linneindustri AB som sedan blev Libo 1943.

Jag tycker att det är bra att husen fortfarande är välbevarade fast lite synd att man väljer att dra en motorväg mellan två gamla industribyggnader det måste ha funnits någon annan möjlighet. Tänk vad mysigt det hade varit om järnvägsspåren hade fått vara kvar, fast samtidigt får man inte stå i vägen för utvecklingen.

Nu har man schaktat ur en massa och börjat gjuta för motorvägen.

 

Det börjar ta form med själva vägbanan. Notera dessa vackra arbetsfordon som fanns då.

Så det färdiga resultatet. Det är ju ingen vacker syn man ser här, en fyrfilig väg mellan två industrifastigheter, tänk vilken bullernivå och vibrationer det måste vara.