Södra Kyrkogatan

Blogg

Södra Kyrkogatan ner mot Viskan vid Borås Wäfveribolag och fotografen har Kungsgatan i ryggen. En vacker vy över Södra Kyrkogatan och man ser en del av Borås Wäfveri och Telegrafstyrelsens byggnad på Västerlånggatan. Mycket vackra träbyggnader på båda sidor av gatan och ska jag gissa så tror jag att bilden är fotograferad på 1920-talet men är inte säker på detta. Notera även den vackra gatlyktan i korsningen Stengärdsgatan – Södra Kyrkogatan, några sådana finns det inte kvar någonstans i Borås. Undra var dessa tog vägen när det tog bort dessa, förmodligen blev det soptippen skulle jag tro. Man borde ha tagit vara på en del av dessa och placerat i Ramnaparken eller varför inte runt Stora Torget. Byggnaden till vänster i bild finns fortfarande kvar i dag och jag fotograferade den när jag var på en fotorunda år 2015.

Foto Glenn Murberg 20150612

Så här vacker är byggnaden och det var en ren fröjd att studera detta hur med så mycket sniderier runt fönster och dörrar. Det är lite som är ändrat på huset med inte så mycket man känner igen det fortfarande. Det skulle vara intressant hur det ser ut invändigt och hur mycket som är original fortfarande. Det är viktigt för vår stad att dessa gamla byggnader finns kvar framför allt för den yngre generationen men framför allt för vår kultur och turistmål. Så det gäller att vi är rädda om de byggnader som fortfarande finns kvar i centrum.

Södra Kyrkogatan går från Västerlånggatan och går ihop med Gustav Adolfsgatan. Gatan nämns i gamla dokument år 1856 och den del av gatan som i en brant backe nedför mot Allégatan och Hötorget kallades förr för Sotarebacken. Namnet efter sotaremästare Söderling som bodde i hörnet av Södra Kyrkogatan och Stengärdsgatan, alltså det hus som vi ser här ovan. Idag är kullerstenen utbytt mot gatsten och jag gillar verkligen denna gamla bilden så rent och fridfullt.