Skolgatan

Blogg

Skolgatan upp mot vattentornet i horisonten på 1930-talet skulle jag tro. En vacker gata på denna tid och till vänster står i dag församlingshemmet till Carolikyrkan. Skolgatan går ifrån Stora Kyrkogatan och ända upp till Vattentornet, namnet Skolgatan kommer ifrån stadskolan som låg vid Stora Kyrkogatan och gatan nämns redan vid år 1886. Det stora stenhuset på vänstersidan är det vackra von Ahnska huset som fortfarande står vackert i hörnet av Skolgatan och Österlånggatan. Till höger står Borås äldst bevarande byggnad. Det stod redan på 1200-talet en stenkyrka på denna plats och troligen fanns det tidigare en träkyrka på denna plats. Den tillhörde Torpa församling som senare år 1622 blev Borås Stad. En ny kyrka byggdes och var färdig år 1669 som skulle kunna ta emot flera besökare till en snabbt växande stad. I själva kyrkans byggnad finns det rester av en medeltidskyrka.

År 1681 restes tornet till kyrkan men tyvärr förstördes detta i Borås först stadsbrand men redan år 1690 hade man återuppbyggt kyrkan. Men tyvärr så kom det ännu en stadsbrand år 1727 och även den tredje stadsbranden år 1822, men Boråsarna gav sig inte och utan det skulle stå en kyrka på denna plats. Man har förbättrat kyrkan under åren som har gått och på 1800-talet tillkom den nuvarande takresningen som tillkom efter branden år 1822. Sena under åren 1930-1940 genomgick kyrkan en ännu större renovering och då kom bland annat tillkom sakristian och grunden och bjälklagret förstärktes. Det var då man gjorde upptäckten att det fanns gravar under kyrkan och ett år var jag där och fotograferade och det var en märklig upplevelse att gå under kyrkan bland dessa gravar. Ju mer inflytelserik en människa i Borås var på denna tid ju bättre plats fick man för den sista vilan.

Har du inte varit och sett detta så rekommenderar jag dig att göra ett besök för att se detta. Har även funderat på att se om man kunde samla ihop ett gäng för ett studiebesök för att få en guidad visning där under kyrkan men får ta detta lite längre fram när det här med Coronapandemin är borta. Det finns även mycket gammalt att se i kyrkans torn.