Skolgatan 21

Blogg

En bild från Skolgatan igen, bakom oss har vi Sturegatan och den korsande gatan är Staketgatan/Kungsgatan/Kungsleden. Huset till höger finns fortfarande kvar och det byggdes år 1905 och kallades då ”Villa Mauritz Nilsson”. Mauritz var ägare till Dalhems väveri som låg på Magasinsgatan.

Huset nedanför är ett vackert jugendhus i kvarteret Fjolner i hörnet Kungsgatan-Skolgatan. Detta hus fick ge vika för det nya ”bananhuset” bakom polishuset. Längre ner på bilden ser vi Carolikyrkans torn Borås äldsta byggnad.

Jag gillar att se denna underbara miljö med kullerstensgator och inga bilar på gatorna utan bara människor. Tänk er en bild i dag hur det ser ut här, kullerstenen är borta inga människor ute som här på bilden och framförallt alla dessa fordon som passerar på Kungsleden. Jag har alltid funderat vem som kom på denna idé att dra en fyrfilig led genom Borås, tänkte dom inte alls på de som bodde utmed gatan att behöva höra detta buller konstant plus alla avgaser som. Nej Boråspolitiker tänk till nästa gång ni funderar på att göra någon ny genomfartsled.

Allt ser så lugnt och stilla ut på bilden det är en miljö som man inte har fått uppleva men som man säger var det inte alltid bättre förr. Jag tror att miljön var bättre men levnadsformerna har vi bättre idag mot förr. Bättre boenden med toalett inne och centralvärme inga dragiga hus på vintern. Men byggnadskonsten var mycket bättre förr, dom kunde verkligen bygga vackra hus med en massa torn och snickarglädje.