Skaraborgsvägen

Blogg

Nordens Fabriker mitt i bild och längst bort Wiskadals Fabrik. Nordens startade sin verksamhet 1895 och AB Wiskadals fabrik startade 1925 som postorderföretag och 1933 flyttade dom till Linneväveriets lokaler på Skaraborgsvägen. Huset som ligger till höger om Wiskadals tillhörde Svensson & Hagberg. Dessa hus finns fortfarande kvar idag och inrymmer City Stormarknad.

Skaraborgsvägen går från Österlånggatan till Fristadsvägen. Bilden är troligen från 1924.

Området utmed Skaraborgsvägen började bebyggas i samband med att järnvägsförbindelsen till Herrljunga stod klar 1863. Det hade ett gynnsamt läge utmed Viskan helt nära Borås Öfvre station som vid den här tiden var stadens enda stationsområde för av och pålastning av råvaror och färdiga produkter. De äldsta byggnaderna uppfördes i nära anslutning till Viskan som bidrog med vatten främst till färgningsprocessen men även till ångdriften. Det har skett små förändringar i denna fabriksmiljö, det har rivits två större fabriksbyggnader utmed Viskan i samband med att den stora Kungsbron byggdes i början av 1970-talet.

Jag gillar staketet som går mellan Banvallen och Skaraborgsvägen och som man ser på bilden helt bilfritt det är inte så ofta man ser det i dag. Tycker det är kul att man sparar dom gamla fabrikerna och använder dom så att dom blir kvar till nästa generation och ett stort plus att man inte bygger bort det gamla utan att man är stolt över att visa upp det gamla och bevara dom i samma stil.

Några Facebook Kommentarer

– Intressant!!!! Vet du vad det var för fabrik innan City?

– ”NORDENS”,,,,,