Skaraborgsvägen

Blogg

Skaraborgsvägen svänger svagt vänster, Bergslenagatan går rakt fram och till höger går Vegagatan över Herrljungabanan. Byggnaden är uppförd 1936 och här fanns bl.a. Borås Motorcentrals Bilverkstad med adress Berglenagatan 1, Borås Billackering, Noras Cigarr-, frukt och konfektyraffär, AB Bröderna Liljeros dam- och herrkonfektion med adress Skaraborgsvägen 30. Till och med jag kommer ihåg att jag har varit inne och handlat på Noras. Det är nästan som att tiden har stått still här, byggnaden ser nästintill likadan ut idag förutom husen längst bort i bild.

Den mörka byggnaden till höger är uppförd 1929 och här fanns AB Bröderna Alström syfabrik av finare skjortor samt goss- och herrkonfektion och H. Swegmarks AB tillverkning av ärmlappar, band och hängslen.

Huset längst upp till höger ett vitt hus är uppfört mellan 1900-1919 med adress Bergslenagatan 10 byggt i två våningar med inredd vindsvåning och innehöll  7 lägenheter, ägare AB Sveriges Förenade Trikåfabriker.

Huset som ligger längst bort till vänster är uppfört 1912 och är byggt i 3 våningar, vind och innehöll 6 lägenheter. Även här fanns det några butiker och företag som Ella Björkmans Cigarr-, Frukt och Konfektyraffär, Björkmans Bilverkstad, Borås vagn- och Smidesaffär och Hasses Cykel- och Sportaffär.

Den sistnämnda Hasses Cykel- och Sportaffär det kommer jag ihåg att man alltid åkte dit och pumpade cykeldäcken, det hängde en slang utanför hans verkstad. Kommer även ihåg när man stod på andra sidan Skaraborgsvägen nästan en hel dag och tittade på när grävskopan tuggade i sig bit för bit av huset när man rev det, tycker huset ser väldigt charmigt ut.

Fotot är från år 1947.