Rivningen av gamla teatern

Blogg

Söndagen den 4 december 1983 kl 05.00 påbörjades rivningen av Borås gamla teater.

Det var många som blev förvånade när de kom ner till centrum och fick se detta när Borås Schakt stod mitt i brädhögen av teatern och rev ner allt det vackra med sina skopor.

Det var många som vaktade teatern eftersom man visste att det var på gång men tyvärr så lyckades dom inte att förhindra rivningen. Många av boråsarna har många finns minnen från denna vackra byggnad och det hjälpte inte med texten på teatern ”Rädda mig”.

Själv var jag bara 19 år när detta hände och just då brydde man sig inte om gamla byggnader men om jag nu ser tillbaka så borde man varit med att försöka att hjälpa dessa människor som försökte att rädda teatern. Alla ni som var med och försökte att rädda teatern ni ska ha en stor elogé att ni försökte. Nu när man har blivit äldre så ser man allt med andra ögon och man försöker att rädda det lilla som finns kvar av gamla Borås, jag har som bekant skapat grupperna Gamla Borås och Bevara Gamla Byggnader i Borås framför allt att nästa generation ska få se hur man levde förr i tiden. Snart vet väl inte ungdomarna hur en vanlig hederlig gammal ladugård ser ut och vad den användes till. Nu är det den gamla Tullstugan på Tullen som har varit ute i blåsväder med rivningsvarning på sig. Ni som är intresserade av det gamla Borås gå gärna med i dessa två gruppen det finns massor av bilder där. Jag efterlyser även om någon har bilder på rivningen av kvarter Balder och även andra rivningar av gamla hus i Borås. Har även en efterlysning om någon har bilder på Elinshage som låg precis där Sagagatan går ihop med Folkungagatan det låg mellan Sagagatan och Tallåsgatan, så är det någon som har bilder på Elinshage så får ni gärna maila mig dessa på gamlaboras@murberg.se

Några Facebook Kommentarer

– Vilket var det politiska partiet som bar ansvaret för detta?. Vilka namn hade de drivande politikerna som inte drog sig för ett sådant tilltag?

– Ett klart misstag att riva
denna . Det var väl nog självförverkligande

– Det var sossarna som tog beslutet! Min väninna var aktiv sosse och vi var där natten det revs… Hon lämnade partiet… Fasansfull natt och morgon! Minns det som igår..

– Vi gjorde allt för att stoppa grävskoporna!

– En hemsk söndagmorgon var det. Gick till Stadsparken med hunden och trodde inte mina ögon när enbart bräder och stockar fanns kvar av vår fina teater. Skäms på dem som bestämde detta