Österlånggatan

Blogg

Österlånggatan går från Järnvägsgatan till Fabriksgatan. En av det äldsta gatorna i Borås, nämns redan år 1663. I en gammal Boråskarta från 1728 står: ”Östre Långgatan”. Österlånggatan slutade vid Fabriksgatan, men gatans fortsättning förbi Lidaholm och vidare hette förr Kindsvägen. Namnet fanns från 1880-talet fram till 1930-talets början då namnet slopades och Österlånggatan förlängdes ända fram till nuvarande motorvägen.

Borås första funkishus byggt 1932, där EPA (Enhetspris Aktiebolaget) huserade fram till 1960 då man flyttade till Stora Torget.

År 1958 brinner trähuset där O Lundgren huserade ner och senare byggdes det hus med Skandinaviska

Enskilda Banken.

Några kommentarer från Facebook

-Många fina gamla skyltar, med klassiska varumärkesnamn. Senast det var busstrafik på Österlånggatan, var när man planterade träd o stensatte Allégatan i slutet på 80-talet.

-Mitt emot EPA på Österlånggatan låg Ljungbergs Frukt- och Konfektyrer där jag jobbade som springflicka på 40-talet. Finns det någon som har en gammal bild på denna butik? Jag tror butiken var kvar på 2000-talet. Nu tror jag det ligger en pizzeria där

-Gröna markiser var det på EPA….eller? Var varje fredag där, med morsan. Vi åkte SJ buss från Sandared, till Fjärrbusstationen vid Erlabolaget