Ombyggnad av Allégatan

Blogg

Mellan år 1936-1937 sänkte man Allégatan, har visat bild på det i ett annat blogginlägg fast då vid kvarter Balder. Nu denna gång är vi vid Hötorget där arbetet med att sänka Allégatan för att slippa en lutande gata. Man ser på husen vilken nivåskillnad det blev och att man fick bygga på en högre stenfot på husen. Man ser vilket jättejobb arbetarna har med de verktyg som dom hade på den tiden men när dom byggde förr så höll ju byggnationerna längre än vad dom gör i dagens läge.

Allégatan fick sitt namn 1887 som tidigare hette Brunnsgatan i samband med sänkningen tog man bort alla träden. Längst bort vid träden är det kvarter Munin som syns och till vänster om det finns i dag City Centrum.

Den 7 september 2012 fanns det en insändare med ett förslag om att döpa om den till Brunnsgatan igen, samt att sätta en brunn/fontän i korsningen med Yxhammarsgatan.

Några Facebook Kommentarer

-Varför sänktes den?

-För att man skulle slippa alla upp- och nedförsbackarna kanske.

– Det var inne med ”Avenyer” i större städer och Borås ville väl inte vara sämre. Den enda gata som kunde ses som en aveny var just Allégatan men då måste ”pucklarna” bort. Snacka om att ”Följa John”.