Norrbro

Blogg

Den fina kaffestugan som tillhörde Bagare Andersson som utmed Viskan vid Norrbro i korningen mellan Mariestansgatan och Viskastrandsgatan. Det vackra huset är byggt 1885 och där kunde man gå in och handla kaffebröd och bakverk och dessutom fanns det en mysig uteservering i fruktträdgården.

En vy som inte alls stämmer med dagens vy allt är rivet förutom det lilla vita huset högst upp till vänster i bild det står fortfarande kvar i mycket bra skick. Det är ett s.k. stöphus, år 1834 presenterade fabrikör Carl Gustaf Rydin en teknik för att framställa gjutna kalkbrushus stöphus. De första stöphusen uppfördes mellan 1828 och 1832.

Till höger längst ner i bild går det en bro över Viskan, stålkonstruktionen byggdes av Borås Mekaniska Verkstad 1924 och vägbanan bestod av trävirke, var en mycket vacker bro på den tiden när det fanns utsmyckningar på broräcket, idag är vägbanan asfalterad.

Bilden är fotograferad från Konstsilkes byggnad år 1945 och skulle man ta samma bild i dag så ser man ett studentboende över Viskan. Jag vet inte när byggnaderna försvann jag har inget minne av dessa byggnader i alla fall och jag är född 1964. Så är det någon som kan säga när dessa byggnader försvann så vore jag tacksam. Som man säger var det bättre förr? Delvis var det nog det i alla fall byggnadsstilen på husen men tar man det här med alla utsläpp som kom ut från stadens skorstenar så är det nog bättre i dag. Men sedan förr i tiden så umgicks man mer med varandra, så dator och mobiler har förstört en del.