Landalagatan 20

Blogg

Landalagatan väster om Norrby Långgata, fick sitt namn år 1907. Gatunamnet efter statsjord Landala.

Huset är uppfört år 1908 av Aug. Ekberg, huset bestod av 2 våningar och inredd vindsvåning, 7 lägenheter, affärslokal och skomakarverkstad. Aug. Ekbergs Eftr. Speceri- och matvaruaffär, firman grundade av Aug. Ekberg 1910 och senare tog Gustaf Magnusson över verksamheten 1932.

Tänk om dessa hus hade fått vara kvar och vilka minnen de kunde dela med sig om alla dessa år mellan 1908 och fram till rivningen på 1960-talet. Vilka berättelser det kunde bli till eftervärlden om människorna som bodde där i huset. Kan inte ha varit roligt att bo där på vintern med dragiga fönster och dåligt isolerade hus men det är charmigt med gamla trähus. Tänk bara att få gå upp på andra våning och höra hur trappan knarrar för varje steg man tar.

Bakom bilen har vi Landalabron som var en gammal träbro och här på gatan fanns varken gatsten eller asfalt utan hederligt grus. Tänk om man fick vara med då när husen revs så hade man kunnat ta vara på alla dessa skyltar som satt på huset bl.a. två Sandwallsskyltar även skyltarna ovanför ingången och den i fönstret, så man kunde kanske sätta upp dom på en tom husvägg i centrum eller varför inte en vägg på Skogsbacken som ännu är obebyggd men det är väl bara en tidsfråga innan någon får en genial idé att det ska byggas hus där på kullen.

Några Facebookkommentarer

– Här har man slitit mycket cykeldäck på väg till Norrby…..Repslagargatan till höger?

– Fortfarande sandgator…

– Jo du, det fanns det gott om, här verkar det som det varit lite nattfrost också.