Kvarteret Bifrost Järnvägsgatan – Kungsgatan

Blogg

En bild av det gamla Borås, i korsningen Järnvägsgatan-Kungsgatan låg detta lilla trähus.  12:ans tobak låg innan på andra sidan av Kungsgatan innan de rev kvarter Balder och det sista som låg här var Yooni antik tror jag att det hette. Jag vet inte när denna byggnad är byggt men troligtvis slutet av 1800-tal. Sedan var huset tomt ett tag i väntan på rivning och då passade de även på att riva huset till höger också, jag har för mig att det var Frälsningsarmén har inhyst där då men ska inte säga säkert bara vad jag tror.

2011 stod det nya studentboendet klart i kvarteret inte för att jag tycker att det är vackert men man får ju inte stå i vägen för det nya. Jag är ju som jag är värnar om det gamla och tycker att man ska ta tillvara på historien som berättar om Borås som trästad. Därför tycker jag att det är viktigt att skriva i denna blogg eftersom jag vet att det finns många yngre som mailar mig och frågar om det gamla Borås och det tycker jag är bara roligt att få en massa frågor om Borås. Nu är jag ingen expert om det gamla men hittar min kunskap och fakta i en massa böcker och framför allt i min Facebookgrupp Gamla Borås, där finns det många äldre människor som är med som var med på den tiden då det begavs sig. Jag har lärt mig väldigt mycket sedan jag startade gruppen hösten 2012.

Sedan kan man ju inte bevara alla gamla hus det fungerar ju inte men varför kunde man inte bevarat de nio kvarteren som blev kvarter Balder och låtit renoverat dessa fina trähus som låg i dessa kvarter och bevarat alla dessa kullerstensgator som fanns där. Det hade blivit en riktig oas för oss som gillar de gamla husen. Jag tycker att det har försvunnit alldeles för mycket i Borås, nu det sista året har det varit på tal om att man skulle riva den gamla tullstugan på Tullen, Parkteatern i Boråsparken har nu varit ett hett ämne de sista månaderna men enligt Ulf Olsson ska inte parkteatern rivas. Vi får hoppas på det bästa att dessa byggnader får stå kvar. Lika så har det även varit på tal om vattentornet också skulle rivas och skulle man riva vattentornet så skjuter Borås Stad sig själva i foten, för Boråsarna glömmer inte 1983 när den gamla teatern revs i Stadsparken. Vattentornet är 115 år gammal och det måste få stå kvar minst lika länge till, men en renovering skulle vara på sin plats en sådan byggnad ska vi vara rädda om, den har blivit som ett landmärke för Borås. I juni 2015 fick jag möjligheten att gå in i Borggården och fotografera, gick även upp i tornet och det var en fantastisk utsikt man hade över Borås. Sedan var det en upplevelse att få gå upp i det mörka, svala tornet och så många trappor det var. Vill tacka Lennart Örn på Borås Stad som ordnade detta. Jag vet när jag gick på Engelbrektskolan och så var man uppe och lekte vid vattentornet och man försökte hela tiden att tränga sig igenom grindarna till borggården och ibland gick det, men klart det är nog alla småkillars dröm att gå in där.