Kvarter Midas

Blogg

Här har hela kvarter Midas försvunnit efter Harry Sjögrens hungriga grävskopor Att utplåna ett helt kvarter på detta sätt, det har varit väldigt vackert men blandningen med stenhus och små trähus. Man börjar riva husen i början av 1967, jag har inget minne alls eftersom jag bara var 3 år så det jag vet om Midaskvarteret är vad jag har sett på bilder och har läst mig till. Jag önskar att det finns någon läsare av min blogg som kan berätta historier om kvarter, kanske har varit och handlat i någon affär där, eller jobbat i något av husen. Vad jag har sett av bilder på kvarteret så tycker jag att det såg väldigt vackert och byggda med stil, vet inte hus många hus som man rev i kvarteret. Jag kan samtidigt förstå att man river hus som underhållet är eftersatt på, då är det ju lättare att få rivningsbeslut då. Det verkar som att det är Borås Stads melodi och låta husen stå och förfalla för att sedan jämna dom efter marken.

År 1972 byggs Midashuset med biografen 2001 och jag vet inte vad man ska säga om utseendet på dom husen, dom är inte speciellt vackra. Jag hade inte sagt något om att det hade byggts upp något liknande de husen som en gångs stod där på den gapande grusplanen. När bilen är tagen vet jag inte exakt men i alla fall någon gång mellan 1967 och 1972 och skulle jag våga mig på en gissning så 1970 kanske.

Jag efterlyser även bilder på kvarter Midas först och främst egentagna bilder när hela kvarteret var intakt och även om det är någon som fotade själva rivning så hör av er till mig. Har du bilder på andra kvarter i Borås så är dom också välkomna. Jag försöker att forska mycket i Borås historia och lär mig alltid något nytt varje dag och vill även höra historier från er läsare som var med förr. För er historia är väldigt viktig för eftervärlden, vi måste ju bevara historien på något sätt den får inte bara försvinna. Vi måste föra historien vidare, ett bra exempel är vår stadsantikvarie Fredrik Hjelm som nyligen kom med sin nya bok om Borås Stadsbebyggelse Del 3. Ni som inte har den boken jag kan varmt rekommendera den, den är väldigt intressant och innehåller mycket bilder på vår gamla stad.

Den finns bland annat att köpa på Borås Tidning och bokhandeln i Borås och den är värd varenda krona.