Kvarter Balder Allégatan - Järnvägsgatan

Blogg

Bilden är troligen tagen från gamla Grand hotell på 1970-talet. Vad vackert detta hus kunde ha varit om man hade sparat det och renoverat det utvändigt och moderniserat inomhus. Gamla trähus med dessa torn är underbart vackra. Hela detta område bestod av 9 kvarter mellan Allégatan, Järnvägsgatan, Kungsgatan och Yxhammarsgatan som allt revs runt 1974 och istället så byggdes Högskolan och Scandic Hotell på platsen.

År 1682 gjorde man ett rutnätsplan över staden och kvarter Balder var med i den planen. År 1728 var Balder ett niokvartersområde. Borås har ju som bekant varit med om 4 stadsbränder och just detta kvarter förstördes flera gånger. Man gjorde ändringar i kvarteret efter sista stadsbranden när man byggde upp kvarteret igen. Allégatan och Yxhammarsgatan breddades för att man skulle kunna förhindra en snabb brandspridning.

Från år 1900 var Balder omslutet av alléer med snabbväxande träd, man började att plantera träd på Allégatan efter sista stadsbranden som ägde rum 1877. Kvarter Balder bestod av flerfamiljshus och handelsgårdar. Korsningen Allégatan – Järnvägsgatan fanns en fotoateljé, denna byggnad byggdes ut ett antal gånger. År 1980 beslöt man att alla kvarteren skulle bli ett kvarter och namnet skulle bli Balder.

Jag var 10 år när dessa hus jämnades med marken och tyckte att det var roligt att stå och titta på när grävskoporna tuggade igenom dessa dåliga byggnader och då på den tiden var man ju inte intresserad av det gamla Borås, som jag skrev i förra blogginlägget så skulle man ha gått omkring med kameran och dokumenterat dessa hus riktigt in- och utvändigt. Du som läser denna blogg och sitter på några egentagna bilder på Balder både in- och utvändigt och även rivningen, skulle jag vara väldigt tacksam om jag fick äran att få låna dessa. Jag har en egen hemsida som jag kommer att göra lite olika sidor om Borås och då vore det roligt att ta del av dessa bilder och även era historier om hur det var att leva under dessa år. Det är bara att maila mig, det behöver inte vara bara över Balder utan det gäller hela Borås då jag kommer att jobba med att få fram en sida per kvarter i Borås. Hoppas att ni vill hjälpa mig med detta