Järnbäraren Norrby

Blogg

Dessa arbetarbostäder uppfördes av Borås Wäveri på 1920-talet och bakom husen går järnvägen till Göteborg och till höger Norrby Långgata. Man ser den lilla portalen i mitten av huset ledde ut till Norrby Långgata. 2 våningshus med inredd vind, innehöll 93 lägenheter, 103 rum, 32 kök, 61 kokvråar, stor modern maskinellt utrustad tvättstuga som fick användas av alla som var anställda vid Wäveribolaget och en snickarverkstad för byggnadernas underhåll. Husen revs i början av 1960-talet. Dessa hus fick jag heller inte se eftersom jag var alldeles för liten och var inte dugg intresserad av det gamla som varit, utan det intresset har kommer på äldre dagar.

Norrby Långgata gick från Alingsåsvägen till Skaraborgsvägen, gatan fick sitt namn 1907. I dag finns det inget kvar av denna vy utan nu finns det betonghus här i det s.k ”Nya Norrby” det finns inte så mycket kvar av gamla Norrby, det är den gamla skolan och några enstaka hus efter Alingsåsvägen.

Ni som har lite mer information om detta område, tveka inte skriv en kommentar eller så mailar ni mig på gamlaboras@murberg.se. Vore roligt om någon hade bilder på huset invändigt eller om ni har en rolig historia som ni har hört eller upplevt.

Några Facebook Kommentarer

– Där har jag bott. Vad roligt att se det.

– Bodde på Norbylånggata 36 , såg på nära håll när Järnbäraren revs.

– Huskroppen till vänster gränsar mot järnvägen Borås-Göteborg….

– Och portvalvet ledde ut till Norrby Långgata