Flamenska Gården

Blogg

Foto Kenneth Nilsson

En underbar vy över Flamenska gården och längre bort ser vi Hemgården som också är en vacker byggnad. Till vänster i bild ser vi Södra Torget så kallade ”Busstorget” med det klassiska taket där man stod och väntade på bussen.

Flameska Gården byggdes omkring 1831 av färgerifabrikör Pomp för sin styvdotter Maria Kindlund, hon var gift med handlaren Cleas Bergendahl och då kallades gården för Bergendahlska gården, som sedan såldes till Nikolaus Wilhelm Flamén (1839-1905), han köpte denna gård 1873 och 15 år senare så byggde han samman gården med Pompes lillegård. Husets huvudfasad vändes emot torget där den gamla bebyggelsen som hade rivits. Borås första lekskola fanns i denna byggnad och det fanns även ett rum som användes som gymnastiksal för flickskolan. Borås Stad köpte fastigheten 1963. Byggnaden är väldig vacker och det värmer mig att byggnaden fortfarande har sluppit undan grävskoporna. Det är mysigt att få se denna byggnad ovanifrån och se den lilla innergård som finns där, måtte denna byggnad få står kvar i många, många år.

Till höger om Torget har vi Hemgården, eller utfalska gården som den också hette, den uppfördes 1830 av riksdagsmannen Erik Memsen och övertogs av Cleas Peter von Utfall och senare av hans dotter ”Hedda” gift med majoren Gustav Bäckström. År 1900 köptes byggnaden av Salomon Svensson ägare till Wiskabergs fabriken, Borås Stad köpte fastigheten 1907. Föreningen Hemgården har sedan 1944 haft sina lokaler i byggnaden, där har också funnits krogar, postkontor 1839-1856 och mot Allégatan fanns också en auktionskammare. Jag har varit på en snabb rundvandring i denna fantastiska byggnad, hade jag inte haft en guide så hade jag med all säkerhet gått vilse. Många mysiga rum finns det i huset som gott som är i original. Även här på Hemgården finns det också en vacker innergård. Det hade varit väldigt intressant att få en riktigt rundtur och få höra alla berättelser och historier vad som har hänt i byggnaden.

Om man skulle ta en bild från samma ställe i dag så skulle den nästa se likadant ut i dag 40 år senare, bilden är fotograferad antingen 1975-1976. Det är i stort sett bara Busstorget som har byggts om. Kommer ihåg det långa taket på torget och så fanns det en trafikkiosk, där man kunde fråga om busstider en riktig mysig kur. Den togs bort i samband med ombyggnaden av torget och stod i många år ute vid bussgaragen men nu de senaste åren har jag inte sett till den så den har nog fått lämna denna jord. Tycker att det hade varit lite kult att spara denna lilla trafikkur som ett minne, när man kan sätta upp en massa konstiga statyer så kunde man gott sparat denna och placerat den typ mitt på busstorget. Vet när man var liten grabb och åkte buss och man gick fram till trafikkiosken och frågade när bussen gick till Norrmalm var det knappt att man nådde upp till luckan. Sedan gillade jag dessa röd/grå bussarna där man kunde ta med skidorna bak på bussen man kunde till och med tjuvåka med bussen på de små skidhållarna bak. Kommer inte ihåg vad en biljett kostade men kommer ihåg dessa övergångsbiljetter man fick begära om man skulle byta buss, i dagens busstrafik vet jag knappt hur man åker buss framför allt hur man betalar eftersom busstrafiken är kontantlöst.

Sagahuset byggdes 1937-1938och var ett riktigt funkishus på den tiden, där har man varit många gånger på bio. Nu är det någon som har fått en idé om att bygga på flera våningar på huset. Men seriöst låt huset vara som det är, varför måste man förfula centrum ännu mera. Det räcker väl med orangeriet eller ”Surströmmingsburken” som den nu kallas i folkmun.

Nä gör en vacker renovering på huset istället.