Färgerigatan

Blogg

Färgerigatan gick från Södra Torget och upp till Sparregatan, gatan har fått sitt namn efter de färgerier som har funnits vid Viskan på nuvarande Södra Torget. Delen av gatan mellan Allégatan och Sparregatan finns inte i dag utan är överbyggd.

Huset till höger tillhör Borås Sparbank, huset till vänster är rivet i dag. Det hus som finns här i dag huserade Västgöta Demokraten fram till 1990 då man lade ner tidningen. Västgöta Demokraten var en dagstidning som utkom mellan 1926 och 1986, den efterföljdes av veckotidningen VD som i sin tur lades ner 1990. Tidningen var en eftermiddagstidning fram till 1968, då den övergick till att vara en morgontidning. De tre första åren var den en tredagarstidning, men den kom från 1930 ut med sex nummer per vecka fram till 1949, då den blev sjudagarstidning. 1958 återgick tidningen till sexdagars utgivning vilket behölls till nedläggningen. Några kända personer som har arbetat på Västgöta-Demokraten är Ebbe Carlsson som var chefredaktör 197 7- 1979, samt Elisabeth Höglund som var allmänreporter 1970 – 1977.

Längst ner ser vi en av stadsbussarna, skulle tippa på att bilden är från 1940 – 1950-talet.

Några Facebook Kommentarer

– Hoppsan, Färgerigatan gick alltså ända från Sparre ner till torget. Det var kul att se. Träden är vid Hemgården. Påminner annars om Nygatan från Sparre med Orionhuset t v.

– När jag växte upp skarven 50-60-talet så var huset till vänster rivet o Västgöta Demokratens huserade i den delen av kvarteret, då var gatan avspärrad med ett högt stålnät o låst dörr vid trappan som syns till höger, den trappan ledde in till kontorsavdelningen på Borås Sparbank.

– Saga kvarter är ju än idag inte på något sätt kul. I synnerhet inte från Sparregatan sett. Fast trärucklet på bilden hade väl gjort sin del av avtalet.

– Bill, i det gamla trä fastigheten var det ett krukmakeri jag har varit inne där några gånger.