Engelbrektsgatan

Blogg

Gatan går från Yxhammarsgatan upp till Kyperedsjön där den blir återvändsgata. Gatan fick sitt nuvarande namn år 1907. På 1870 års karta kallas gatan eller rättare sagt vägen som det var på den tiden för Engelbrektsgatan. Man tror att det är tullinpektören Fredrik Engelbrekt som har givit namn åt gatan, han verkade i slutet av 1800-talet. På en karta från 1728 kallas den nuvarande gatan för ”wäg ti Stadens Gierdes egor och utmark”. Början på 1900-talet kallades den södra delen av gatan för Kattestan.

När bilden är tagen är lite oklart, men det kanske ni läsare kan upplysa om. Det är inte många hus som finns kvar idag. Det s.k. Strykjärnet är borta men ersatt med ett nyare strykjärn Till höger ligger i dag äldreboendet Duvan, huset till vänster finns fortfarande kvar där Lugnets kyl ligger och nedanför  där mannen går ligger det ett nytt hus.

Jag tycker om denna miljö den ser så levande ut med blandningen med trähus och stenhus och även detta foto finns det inga motorfordon utan människorna går till och med i gatan.

 

Några Facebook Kommentarer

-Huset till vänster var det ett bageri tidigare på 60 talet

-I strykjärnshuset bodde en pianolärare som bodde med sin gamla moder. Jag var där och tog lektioner. En gammal skön lägenhet där det luktade kaffe där jag satt och tragglade vid pianot.
Året kanske var 1959

-Tack för bilden. Jag föddes 1948 och växte upp i detta gathörn, tobakshandlaren hette Roos, frisören Lindgren i mjölkaffären handlade vi varje dag de första åren med egen mjölkkanna i bottenvåningen på strykjärnshuset låg Rudells kemi där jag inhandlade modellera.