Curt Peterson (1923-2002)

Blogg

Curt Peterson (1923-2002). Måste bara få med denna Boråsprofil i bloggen, jag har träffat Curt en gång när jag följde med en lumparkompis hem i slutet av 1980-talet men då hade jag inte en aning vem Curt var. Efter den träffen så har jag sett några revyer med honom. Texten nedan har jag fått hjälp med att skriva av hans söner Paul och Jens. Jag tackar er så mycket för denna text då jag inte vet så mycket om Curt samt att intresset var väl inte så stort i unga år. Jag har i alla fall fattat att han var en stor Boråsprofil och jag tror att de flesta boråsarna vet vem han är och sett något av hans verk. Jag tyckte det var viktigt att lyfta fram Curt i bloggen eftersom han var så känd.

Borås okrönte revykung med över 80 revyer och farser på sitt samvete under 60 verksamma år.

Curts första framträdande var någon gång under 1940-talets början, år 1942 sade han själv.

Curt är även nationellt sett en av Sveriges meste text författare, och listan över artister som jobbat med Curt på olika sätt kan göras lång, men för att nämna några nationellt kända… Zarah Leander, Lasse Krantz, Carl-Gustav Lindstedt, Lasse Brandeby, Jörgen Mörnbäck, Sten-Åke Cederhök, Jarl Borssén, Stefan Ljungqvist, Ewa Roos med många fler.

Curt Peterson vid Bäckäng

Att Curts store idol var Karl Gerhard var ingen hemlighet, och framför allt Curts tidiga skrivande inspirerades av just Karl Gerhard på 1950- och 1960-talet var Curts revyer mycket mer än bara nyårsrevy, det var vårrevy, höstrevy, barnens dagsrevy, sommarrevy och så nyårsrevy. Det var nyårsrevy traditionen som blev så stor och en sån tradition för boråsarna att det stundtals spelades från nyårsafton ända fram till maj månad och rekordet togs 1984 med spellolja som spelades i 75 fullsatta föreställningar och de sista 5 flyttades och spelades i parkteatern i mitten på maj. I nästan 50 år jobbade Curt tillsammans med 2 kollegor också med konst och antikviteter med äkta mattor som specialitet, auktionsfirman Gewerts var under en period Sveriges största på just mattor.