Cafe Vänhem På Lilla Kyrkogatan 26

Blogg

En kvinna utanför Café Vänhem, troligtvis så är det ägarinnan Gunhild Tidemand. Caféet låg på Lilla Kyrkogatan och huset är byggt på 1840-talet av sten och trä. Huset ägdes av Dr Charles, far till Ada Damm som har skrivit en del Boråsböcker. Huset byggdes som envåningshus vid en ombyggnad av huset år 1924 så höjdes hela huset upp och man byggde en bottenvåning under huset. Sedan byggde man på en våning till på huset till det utseende som byggnaden har i dag. Bilden är fotograferad 1930.

Så här ser huset ut i dag där Gunhild står:

20150801 Södra Strandgatan 7 Byggt 1840 (22)

Foto Glenn Murberg 2015-08-01

Ungefär under burspråket står Gunhild, så det är inte så stor skillnad på huset på 85 år. Jag måste säga att detta hus genomgick en ordentlig ombyggnation år 1924 då det fick en ny bottenvåning och en tredjevåning. Jag får visa lite mer bilder på det vid ett annat blogginlägg. Tycker det är fantastiskt att man kunde göra så på den tiden med sina verktyg som man hade då.

Platsen framför Ada Damms föräldrahem kallas nu för Sandwalls Plats men det skulle egentligen kallas för Ada Damms plats tycker jag, det hade passat bättre att uppkalla platsen efter henne. Ni som läser detta har ni berättelser om Ada Damm och hennes far Dr Charles så maila mig gärna det, vill gärna veta mera om våra Boråsprofiler. Skulle gärna vilja få tag i fotografier på Ada och hennes far.