Brodalsgatan

Blogg

BrodalsgatanFrån Särlabrons fästen mot centrum, har fått uppgifter att bilden är tagen någon gång på 1960-talet. Just denna stadsdel har jag inte varit på innan den försvann. De husen jag kommer ihåg är mödrahuset och två trähus intill och huset som ligger precis vid motorvägen. Jag var alldeles för ung när hela detta område försvann. Ni som har bott i detta område mila mig er historia, det är alltid roligt att veta lite privat historia.

Det har brunnit några gånger i detta område, 1944 brinner en dockfabrik, 1947-1948 brinner ridhusstallet och många hästar brinner inne och 1960-talet var det Erikshillsbranden då två människor brann inne.

Hela detta område har utplånats helt och hållet mycket försvann när motorvägsbygget kom igång i slutet på 1960-talet. Huset som stod pall längst var mödrahemmet och nedanför det var det länge en parkeringsplats innan. Sedan bestämmer man sig för att riva även mödrahemmet och ersätta detta med Borås fulaste hus enligt min mening. Bild på mödrahemmet ser vi nedan:

Foto Roland Gran 20090325

Bilden ovan är mödrahemmet precis innan rivning. Huset byggdes 1914 och arkitekten heter Lars Kellman, genomgick en ombyggnad 1943. Byggnaden användes av Frälsningsarmén som hem till ogifta mödrar och invigdes 19 november 1943 av landshövdingen V. Lundvik. Hemmet kunde ta emot upptill 37 mödrar och 37 spädbarn. Grundplåten till hemmet lämnades av framlidne Ernst Claeson i Uddebo och hans maka som donerade 60.000 kronor, Borås anslog med 30.000 kronor och enskilda industriidkare med 66.500 kronor.

Foto Roland Gran

Här ser vi resultatet och huset kallas nu i folkmun för ”skuggan” eftersom det är bara det man ser när man kommer på motorvägen från Göteborg så jag tycker att platsen för denna fastighet är helt felplacerad det borde ha stått ute i Viared istället, döm själva.

Ni som läser detta jag skulle vilja ha svar på några frågor:

När revs som första husen på Brodal?

Någon som har bilder från rivningen?

Någon som vill dela med sig om sin uppväxt här?

Även om någon har bilder inomhus i dessa hus?

Söker även rivningsbilder på t.ex kvarter Balder, Gamla Stadshotellet ja rivningsbilder generellt.

Tveka inte maila mig.