Borås Telegrafstation

Blogg

Byggdes för Borås Enskilda Bank 1894, en helt otroligt vacker byggnad. Pampiga entréer och massor av kuriosa runt alla fönster. Arkitekt var Adrian Crispin Peterson från Göteborg. Till höger byggdes ett vackert hus 1910 med Torggatan mellan dessa hus. På den här tiden stod inte husen så tätt som de gör i dag utan var lite luft mellan dom. Bilden är någon gång från 1895 Huvudentrén ligger på Västerlånggatan och till vänster om huset är det Stora Brogatan. Tyvärr är detta hus lite sönder renoverat med stora skyltfönster med mera, huvudentrén är helt borta plus att man har byggt på en våning som inte riktigt passar in med husets karaktär. Hela markplanet är borta med dessa vackra fönster och ersatts med stora och fula skyltfönster. Som jag alltid säger ”det var bättre förr”, ja kanske inte allt men våra byggnader var bättre förr.

Några Facebook Kommentarer

-Den första Telegraflinjen öppnades år 1857 mellan Göteborg-Alingsås-Borås-Ulricehamn-Jönköping. Stationen låg på Österlånggatan 1

-Svårt att begripa hur de resonerade när de byggde Handelsbankens hus precis framför Borås Enskilda Bank.

-Arkitekten var Adrian Crispin Peterson, Carl Crispins far. CCrispin ritade huset på andra sidan Torggatan några år senare.

– När man ser byggnaderna så här, dvs inte inklämda mellan andra som stora komplex, så ser man verkligen hur de egentligen ser ut och, precis som sagts innan, vilka fantastiska byggnader det egentligen är…Man borde kanske börja sätta upp minnes-och/eller informationstavlor utanför alla de här makalösa husen, med bilder och historik.
De flesta rusar bara runt i skyltfönstershöjd och glömmer bort att lyfta blicken och reflektera