Borås Lump- och Skrotaffär Skaraborgsvägen 52

Blogg

 

Detta hus låg där Lapidushuset i dag ligger, vet tyvärr inte när det är byggt. Firman Borås Lump- och Skrotaffär grundades av Karl Hultén 1911 och övertogs av Eskil Larsson år 1935. Byggnaden innehöll 2 våningar som användes som lagerlokaler. Huset till vänster är Skaraborgsvägen 54 innehöll 2 våningar och en vindsvåning och 3 lägenheter. I detta hus har Lump-Emil bott i. Då kommer man osökt in på vem var Lump-Emil?

Lump Emil 1940-tal

Axel Emil Augustsson, var hans riktiga namn, han föddes den 5 mars 1881 och dog på Ramnalid den 30 juli 1957 och har sin grav på S:t Sigfrids kyrkogård. Lump Emil blev tidigt föräldralös och fick som tioåring på egen hand försörja sig som spinnare på Fritsla Mekaniska Wäfveri, där hans mamma arbetat, han var kvar där till år 1907, då det sägs att han fått arbete på en handelsträdgård i Mölndal.

Under första världskriget gick han och sålde plättar i Borås som han skulle ha trätt på ett spett eller gaffel. Från år 1930 är han skriven på en adress på Skaraborgsvägen 52 i Borås och efter detta har det gått att följa hans tid i Borås. Många känner till Lump Emil från hans flitiga besök på olika Kaféer i Borås.

Det blev en stor efterforskning av Sture Magnusson, Viareds Museum har man fått reda på var Lump-Emil är begravd och Föreningen till Lump-Emil ordnade med ett prydligt träkors.

Lump Emils Grav

Lump-Emils grav på S.t Sigfrids kyrkogård. Foto 20150622 Daniel Ny.