Björsells Pappershandel

Blogg

Kvarter Pandora 4 B i hörnet Lilla Brogatan 29 och Österlånggatan 41, uppförd 1851 av Fru Hedvig Cloth. Byggnaden innehöll 2 våningar och vindsvåning. Butiker som fanns här var bl.a. AB J. F: Björsell bokbinderi & Pappershandel som grundades av Johan Fredrik Björsell år 1888. Sedan fanns Kafé Sqvantum i detta hus.

Bilden är fotograferad år 1960 och det verkar som att man håller på att riva huset för att ge plats åt Tempohuset som invigdes år 1961. Synd att riva ett sådant vackert hus, kommunen skulle sparat lite gamla hus i centrum, så vi kunde ha ett eget gamla stan med lite olika hus från olika tidsepoker. Det är synd att det är så många gamla trähus som har försvunnit. Under min uppväxt i Borås så är det många hus som har försvunnit, kommer ihåg många gamla träkåkar i stadskärnan som är borta som t.ex. kvarter Midas och kvarter Balder.

Vet hur nyfiken man var när man var liten och tyckte om att se grävskoporna tugga sig igenom det torra trävirket men i den åldern man var då hade man ju inget förstånd att man förstörde Borås historia. Att dessa hus och hela kvarter försvann berodde det mesta på en byggnadsfirma, Harry Sjögren som är pappa till att många hus i vår stad försvann och byttes ut mot stora trista grå hus, centrum blir ju liksom livlös på något sätt när som stora byggnaderna tog över men man ska inte stå i vägen för utvecklingen men man kan ju anpassa utseendet på husen man bygger nya så dom passar in.

Tyvärr är det som det är nu så det gäller att ta tillvara på historien som Borås har varit med om genom att läsa gamla böcker, spara bilder och text så man kan förmedla detta till eftervärlden. Det var så Facebookgruppen Gamla Borås kom till att jag ville dela med mig om det gamla Borås och nu försöker jag att komma iväg i alla fall en dag per månad och dokumentera de gamla byggnader som fortfarande har sluppit undan grävskoporna. Jag har även skapar en andra Facebookgrupp, där vi lägger in byggnader som är rivningshotade och försöker att påverka kommunen om att man måste bevara en del gammalt, den heter Bevara Den Gamla Byggnader i Borås. Jag måste säga att Borås Stad är dåliga på att förvalta vårt arv från den tiden då det begav sig. Jag kan ta ett exempel om en underbar vacker gammal telefonkiosk som är på god väg att ruttna bort en gammal Pagod som står vid Borås Museum i Ramnaparken vid soptunnorna. En medlem i Gamla Borås har skickat mail till ansvariga men har ej erhållit något svar. Även jag har skickat mail till den ansvariga på Borås Museum, där också utan framgång. Det är lite dåligt att man inte får något svar på de mail man skickar. Lägger även in en bild på den berörda telefonkiosken som står och förfaller bredvid soptunnorna vid Borås Museum. Kan undra om de har en tanke med dess läge att det är nära till soptunnorna när telefonkiosken ramlar ihop.

Pagod

Foto Glenn Murberg 20150612