Biograf Röda Kvarn

Blogg

Röda kvarn ligger på Västerbrogatan 13 och byggdes 1914 och är den enda av stadens bevarade biografer. Röda Kvarn invigdes 21 oktober 1914 och är fortfarande en verksam biograf. Byggnaden blev ett byggnadsminne 1998. Den ritades av den kände Lars Kellman. Biografen är uppförd i en våning med en huggen röd granitsockel, fasaden är av vit puts. Entrédelen är uppförd i två våningar och har en framträdande trappgavel över entrén. I gavelpartiet mot Viskan finns en infälld väderkvarn i kopparplåt och rött glas. På kvällarna när det visades film på biografen tänds lamporna och meningen är att vingarna skulle snurra.

Interiören har fått tillbaka sitt ursprungliga utseende i samband med en renovering år 2004. Golvet är belagt med kalkstensplattor och väggarna har en bröstpanel med åldringsmålad ekpanel indelad i speglar. I västra hörnet finns en trappa som går till en hall, maskinrum, vaktmästarrum och logar med mera. Flera av dessa rum har originalmålningar samt äldre inredningsdetaljer bevarade. Salongen har ett dekorationsmålning från 1920 som återskapades i samband med renoveringen.

Taket är gulmålad med dekorations målade fält, i varje fält sitter en kristallkrona. Biografstolarnas antal var från början 500 stycken i dag uppgår det till hälften och är av röd sammet. Stumtidens piano står längst ner i vänster gång.

1983-1985  byggdes biografen om av kommunen för att också passa till olika sorters scenframträdanden sedan år 2004 renoverades foajé och salong till ett mer ursprungligt skick.

Det är en biograf som man har varit inne många gånger och sett filmer. Skulle vara roligt att få komma in i Röda Kvarn och dokumentera genom fotografering. Det var många år sedan jag var där nu så det är nog dags igen så man kan studera den vackra interiören. Bilden är fotograferad någon gång 1940-talet.