Biograf Palladium På Lilla Brogatan

Blogg

En folksamling vid biografen Palladium, där de väntar på att få se filmen Trollkarlen från Oz eller så är det en paus i filmen.

Palladium låg på Lilla Brogatan 8 i kvarter Praimus och byggdes mellan 1934-135. Byggnaden var i 2 våningar, 1 Biograflokal, 1 restaurang och några affärslokaler. Butiker som fanns i fastigheten var: Biografen Palladium, Svenska Radiobyrån, AB Åtvidabergs Industrier försäljningskontor i Borås och Palladium konditori & Lunchrestaurang.

Jag kommer inte ihåg denna byggnad var väl för liten eller så fanns inte intresset för byggnader på den tiden. Men många gånger hårde jag namnet Palladium när min far berättade när han flyttade till Borås från Ockelbo, hur han var där både på bio och även fikade på konditoriet. Vet inte när det revs men det var troligen i slutet av 1960-talet för att ge plats åt Domus nya varuhus som börjades bygga 1969-1970. Det är tur att det gamla Domushuset ska genomgå en rejäl renovering eller rättare sagt en ombyggnation så det blir finare att titta på, i dag ser det inte roligt ut alls. Bilden är fotograferad någon gång på 1940-talet.

Några Facebookkommentarer

– Då och under flera decennier var det lite högtid att gå på bio. Nu är det mer popcorn och prat i mobiltelefoner som gäller.

– Påfallande många av människorna kollar ju vid sidan av fotografen, vad kunde varit mer intressant än mannen med kameran tro?