Arbetarbostäder För Åkerlunds Bomullspinnerier

Blogg

Stora Tvärgränd går från Kellgrensgatan till Trandögatan, fick sitt namn år 1907. Husen som vi ser i bild är arbetarbostäder till Åkerlunds spinneri. Det översta huset hette Stora Dalslund, Stora Tvärgränd 6, uppfört 1923 1 våning och mansardvåning, 6 lägenheter, 6 rum, 6 kök, källare, vind och wc.

Det andra huset hette Stora Dalslund 2, Stora Tvärgränd 8 uppfört 1926. 1 våning och mansardvåning, 4 lägenheter, 4 rum, 4 kök, 8 spisrum, källare, vind och wc.

När dessa hus försvann vet jag inte men efter att husen revs stod tomterna tomma väldigt länge. Har för mig att det var en grusad parkeringsplats ganska så länge. Har aldrig förstått Borås Stad varför allt ska rivas, varför inte renovera husen till bra standard finns säkert många som vill bo i gamla hus. Tycker dessa två hus är väldigt vackra byggnader. Daltorpsskolan ligger till höger mittemot dessa hus. När bilden är fotograferad vet jag inte. Vet du något om dessa hus eller har någon berättelse om dom, tveka inte att maila mig. Jag tror inte att jag så dessa hus någon gång, är född 1964 vet inte om dom fanns kvar då eller så var det bara att man inte var intresserad av gamla hus när man var liten.