Blogg

Vy från Röda Kvarn mot nuvarande Knalletorget

Vy från Röda Kvarn mot nuvarande Knalletorget

Denna vy är lite annorlunda i dag man kan nästan säga att den tillhör en svunnen tid. En klassisk byggnad som finns kvar i dag är Andersson & Ström fast inte den byggnad som vi ser på bilden. Man skulle renovera denna byggnad, tror att det var på 1980-talet men renoveringen slutade med att byggnaden rev. Byggföretaget var tvunget att bygga upp byggnaden enligt de gamla ritningarna, så man kan säga att det är en gammal byggnad i ny tappning. Byggnaden byggdes år 1885 av timmer utav järnhandlare Gustav Björklund. Byggnaden låg i korsningen Stora Brogatan och Västerbrogatan och var uppförd i två våningar med delvis inredd vind och affärs- och verkstadslokaler. Vid korsningen Lilla Brogatan är uppförd i trä med en våning med vind och affärslokaler och ägaren hette Alfred Ström och handlande C. N. Anderssons stärbhus. Butiker som fanns var Andersson & Ström, Velociped- & Sportaffär och firman grundades av C. N. Andersson och Alfred Ström år 1908. Det fanns även en butik Selma Wallgran, Kläder, skrädderi och manufaktur och grundades år 1895 av just Selma Wallgren.

Den gamla BP-tappen som ägdes av Svenska Bensin & Petroleum AB. Där fanns bland anna bilservice, bensin och oljor och tappen öppnades omkring 1930. Föreståndaren hette Anton B. Svensson från år 1940. Innanför denna BP-tapp fanns Borås Wäfveris färgeri som jag har gjort inlägg om tidigare och de byggnaderna uppfördes mellan åren 1840-1925.

    Foto Bo Wikander 1932

    Här är den bild som Bo Wikander fotograferade år 1932. Byggnaden som ligger längre fram på Lilla Brogatan 4 och uppförd av S. A. Wassberg och jag skulle tro att det är mitten av 1800-talet, byggnaden var uppförd i två våningar och ägare var Fastighets Ab Prometheus ”Wäfveribolaget”. Butiken som fanns i byggnaden var bland annat Bil AB H. Sahlbergs från 1933. J. A Johanssons Eftr. Glasmästare och ramaffär och innehavaren hette Claes V. Andersson från år 1920. BP-tappen var lite speciell tycker jag och det försvann väl i samband när man rev Wäfveribolagets färgeri.