Blogg

Vy från Rådhuset södra torn

En vacker vy över alla trähus mot Södra Torget och det är intressant att se alla dessa handelsgårdar och att varje kvarter hade sin egen innergård. Jag tippar på att bilden är ca 100 år gammal, de små låga typiska trähusen med sina innergårdar och det finns dock några innergårdar kvar i centrum. Bland annat Hemgården och Flamenska gården. Stadsparken ser men mer eller mindre som ett industriområde på denna bild och det var fabrikerna som dominerade över parken på den tiden. I dag finns det inte många trähus kvar i centrum utan de flesta är rivna och så har man byggt upp ett tegelhus istället men det finns allt några guldkorn kvar i alla fall, det finns gamla trähus som ringar in Södra Torget och det är Hemgården, Flamenska gården och Strömqvistska gården.

Foto Glenn Murberg 20171013

Här är en bild som jag fotograferade den 13 oktober 2017 i från norra Rådhustornet, tyvärr så fick jag inte tillträde till det södra. Men man kan i alla fall se hur stora förändringar det har blivit, den klassiska låga Karl-Johans stilen har försvunnit och nu dominerar höga hus istället och det blir bara mer och mer att bygga på höjden och när man till och mer vill bygga på de befintliga husen på höjden som man då har gjort med Pallashuset. Jag tycker att jag förstör byggnader mer när man bygger på dessa och speciellt om man ska ge sig på de äldre byggnaderna. Det som har varit på tapeten är att bygga flera våningar på bland annat Sagahuset och Erlahuset och gör man det då försvinner charmen med de gamla byggnaderna. Jag hoppas verkligen att de tänker om och låter bli att göra detta. Tror att det är många som delar min åsikt men det är säkert många som inte delar den men det är i alla fall min åsikt. Det är nog många som kallar mig för gammalmodig eller bakåtsträvare men sådan är jag.