Blogg

Utsikt över Krokshall från Caroli

En vacker utsikt från Carolikyrkan torn, skulle tro att bilden är fotograferad någon gång på 1930-talet eftersom hela Krokshallstorget är tomt. Där stod bland annat fattigstugan Bracka och Nymanska gården som flyttades till Ramnaparken och fattighuset rev man. Allt detta för att skapa en öppen yta för ett salutorg. Det fanns till och med planer för att man skulle bygga en saluhall men på något vis blev inte detta av. Hit flyttade man all torgförsäljning från Södra Torget men i dag finns det bara en parkeringsplats och en restaurang. Huset längst ner till vänster är Telegrafhuset och stå lika vackert i dag, nästa hus var brandkårens fastighet och denna revs på 1940-talet då man sedan började bygga det nya posthuset och det är ju inte lika vackert som brandstationen.

Foto Glenn Murberg 20171013

Här är en bild fotograferad ifrån tornet på Caroli den 13 oktober och här ser man förändringarna som har skett. Nu ser det en ombyggnad av gamla Borås Wäfveris huvudkontor, där har man till och med rivit en liten del av byggnaden för att sedan uppföra en glasentré och det är synd att man bygger en sådan ”glasmonter” ihop med en gammal byggnad. Det hade varit bättre att bygga i samma stil som den gamla byggnaden med man får vara glad av det som finns kvar. Jag är väldigt svag för denna byggnad som följer Viskans sväng och sedan hoppas jag att neonskylten som står ”BWAB” kommer att finns kvar på väggen men som det står på den stora banderollen på väggen så skapar fastighetsbolaget ny historia, för min del tycker jag att det räcker med den gamla historian som finns i byggnadens väggar. Men vi får hoppas att själva fasaden blir kvar utefter Viskan och att dom inte ändrar något där.

Du som är intresserad av det gamla Borås, gå med i Facebookgruppen Gamla Borås, där finns det mycket gamla bilder och en massa fakta och historier.