Blogg

Trädgårdsmästarens bostad

Bostaden ligger på Sven Eriksonsgatan 30 i kvarteret Astern, det är uppfört troligen i slutet av 1800-talet. Huset finns kvar än i dag och här har bland annat länkarna hållit till. Vet inte om de fortfarande är kvar i huset. Byggnaden är uppförd i1 våning med inredd vindsvåning och byggnaden användes av stadsträdgårdsmästaren Gustaf Eriksson.

Här ser vi Gustaf Eriksson som är omgiven av sina anställda. Troligen är denna bild fotograferad i samband med invigningen av stadsparken som jag har för mig att den var på våren 1899, den första etappen. Sedan dess har man bytt stadsträdgårdsmästare några gånger samt även byggt ut stadsparken i några etapper. Tyvärr är det mycket som har försvunnit från parken och det tycker jag är lite tragiskt. Man borde ha bevarat mera som fanns i parken som då bland annat teatern och lika så Pompes lusthus på Mariekulle.

    Foto Glenn Murberg 20150801

    Denna bild på byggnaden fotograferade jag är 2015 och man är glad att det bevaras någon i Borås i alla fall. När jag var där och fotade byggnaden så såg den ganska så nergången ut men den har målats så i dag ser den riktigt bra ut. Jag hoppas verkligen att byggnaden får stå kvar och lika så att man underhåller den samt att man inte renoverar sönder den. Den byggnaden tillhör verkligen gamla Borås. Det är lika så med byggnaden lite längre upp på Sven Eriksonsgatan den så kallade Alphyddan är också en gammal vacker byggnad. Har tidigare gjort blogginägg om den men ska se om jag kan få komma in i byggnaden och fotografera lite och göra ett nytt blogginlägg längre fram. Vad jag har förstått så ska en våning i byggnaden vara ganska så bevarad ifrån ombyggnader.