Blogg

Stora Brogatan mot öster

Igår skrev jag om Stora Torget och obelisken och i dag så står fotografen på Stora Brogatan och bilden är fotograferad runt år 1900. Här ser man dessa så kallad salubodarna på Stora Torget och det är ju något som jag saknar i dag. Lika så dessa vackra Karl-Johanbyggnader med sina pampiga ingångar och även de vackra halvmånefönster och sedan dessa gatubelysningar som man hade förr i tiden och dessa kullerstensgator. I dag finns inget sådant här kvar runt Stora Torget utan bara ”nybyggda” hus runt torget, förutom gamla Handelsbanken och Rådhuset. Så staden har färändrats väldigt mycket på 120 år, till det sämre enligt min mening. Tänk vad vackert det hade varit att ha haft kvar husen runt torget och fortsatt att ha torget som ett salutorg som det fungerade som förr i tiden.

Nu är husen borta för alltid men vi får vara nöjda att det finns bilder på de gamla husen och det för vi tacka de fotograferna som verkade i Borås förr i tiden. Det är så jag tänker nu när jag är ute och fotograferar de äldre byggnaderna som står kvar i Borås och försöker att även få komma in och fotografera interiören. Jag tycker det är viktigt att man dokumenterar detta och spara detta för framtiden i alla fall för mitt eget bruk eftersom det är mitt stora intresse och alla bilder som jag fotograferar hamnar på min hemsida. Som jag har skrivit tidigare i bloggen så kommer jag att göra en fotorunda i Borås nu i sommar och i alla fall fotografera i Villastaden, där finns en hel del gamla byggnader.

Jag efterlyser egentagna bilder på alla dessa rivningar som har varit i Borås, har du sådana liggandes och kan tänka dig att låna ut dessa så jag kan skanna av bilderna. De kan vara diabilder, negativ, pappersbilder och även glasplåtar det är bara att höra av sig på gamlaboras@murberg.se.