Blogg

Stora Brogatan

Ett gammalt vykort med en vacker gata i Borås. Stora Brogatan går från Västerbro och upp till Sturegatan och det är med all sannolikhet den äldsta gatan i Borås. När Gustav II Adolf gästade Borås i juni år 1625 stenlades gatan strax efter och räkningen för denna stenläggning blev hela 31 daler ” til stensetaren som stensathe stora konungs gatan åt broen”.  Gatan kallades för ”Stora Konungsgata åt broen. Denna benämning förekommer inte senare i stadens historia. Namnet Stora Gatan nämns i rådstuguprotokoll år 1656 och senare med tillägget ”som faller åt store Stadsbroen”, av detta tilläg kan man dra slutsatsen att man åsyftar nuvarande Stora Brogatan. Det är många underbart vackra byggnaden som kantar Stora Brogatan och här ser man några stenhus som har kommit upp och Rådhuset och Gustav Adolfskyrkan syns i bakgrunden.

Här är ett annat vykort vid ett senare tillfälle och nu har det kommit upp flera stenhus ut med Stora Brogatan. Här har också bilen gjort entré i stadsbilden. Jag kan inte se mig mätt på dessa gamla bilder och så försöker jag att föreställa mig hur det var på denna tid. Det var synd att man inte hade detta historieintresset och fotointresse som jag har i dag, för då hade jag verkligen dokumentera dessa gamla byggnader som man rev just på 1960 och 1970-talet. De bilderna hade varit till stor hjälp nu när jag bygger hemsidan med gamla Boråsbilder. Jag får lite bilder då och då men jag efterlyser mer bilder. Så har du bilder liggandes i en låda eller i ett album, skicka då ett mail till mig. Skulle gärna vilja låna dessa och skanna av bilderna eller du kanske redan har bilderna digitalt. Det gäller även om du har rivningsbilder också, ja allt om gamla Borås är intressant. Jag ska nu i dagarna försöka att skanna av gamla glasbilder som jag fick i min ägo för ett tag sedan och det kommer att bli som rena julafton, för jag vet inte ens vad det är för motiv på dessa, och jag kommer säkert att visa dessa i bloggen också.

    Är du intresserad av gamla bilder och fakta om gamla Borås, gå gärna med i min Facebookgrupp Gamla Borås.

    .