Blogg

Stigens Fabrik

Stigens fabrik i Sandared som nu i dag fungerar som ett industrihotell. Jag vet inte exakt när denna fabrik byggdes men det kanske ni läsare kan upplysa mig om. År 1931 köpte i alla fall Alf Stigen denna fastighet. Alf satte igång med färgningen av tricotage i silke, bomull och charmeuse. Sedan därefter ökades driften med färgning av sidenvävnader och konstsilke av alla dess slag.  Företaget hade upparbetats till ett v de största inom branschen och bereda cirka 10 miljoner meter på 1940-talet. Man har även tillverkat konstläder i mycket stor utsträckning för såväl väska som bokbinderiindustrin. För denna sistnämnda industri tillverkades även bokbinderiklot, falsväv, registerväv och liknande material. Även plastictillverkning hade kommit igång och stora projekt ha utarbetats. Omsättningen för år 1947 var cirka 5 miljoner kr. Fabriken har utvidgats undan för undan. Ordförande, verkställande direktör var Alf Stigen och ägare var Alf Stigens färgeri.

Foto Glenn Murberg 20190407

En bild på hur gamla Stigens fabrik ser ut i dag, det är ingen så där jättestor skillnad men skorstenen är inte lika hög längre. Nu planerar man ju att riva denna fabriksfastighet och vill bygga bostäder på platsen, det är lite synd tycker jag med den gamla fastigheten och lika så för de hyresgäster som de har. Sedan planerar man att flytta Göteborgsvägen igen till den gamla vägen intill järnvägen. Det finns en liten del kvar av den gamla vägen bakom Industrifilters gamla fastighet.

    Foto Glenn Murberg 20190407

    Här är resterna av den gamla landsvägen mellan järnvägen och Industrifilters gamla fastighet. Är det någon som vet när denna gamla väg togs ur bruk?  Så får fastighetsägaren av Stigens gamla fabrik som han vill så kommer detta bli Göteborgsvägen igen. På denna väg finns det gjutna betongblock under asfalten och det finns fortfarande kvar på vägen mellan Hultafors och Olsfors. Det är likadant med gamla Varbergsvägen fram till ridhuset finns dessa betongblock under asfalten och det märker man tydligt när asfalten blir sliten då märker man av skarvarna mellan blocken.