Blogg

Södra Torget

En vacker bild av det ”nya” salutorget som blev när man hade rivit de fastigheter som låg på torget. Bilden är fotograferad år 1900 och hela torget ser så stilfullt och stilla ut mot var det gör i dag. Men det blev inte så långvarigt för Trätorget som det kallades för innan det flyttades till Krokshallstorget och bussarna gjorde entré på torget.

Under år 1936 bytte Södra torget skepnad från salutorg till busstorg

Under år 1936 bytte Södra torget skepnad från salutorg till busstorg och då tog det fart med lite mera trafik än vad man var van vid tidigare, då det endast var fyrbenta som stod parkerade på torget. Trätorget fungerade även som ”parkeringsplats” när utsocknes kom till staden för att sälja sina hantverk och då måste man ha en plats för att ställa både häst och vagn. Jämför man dessa två bilder så ser man att det har tillkommit ett räcke efter Viskans åkant och kan det ha kommit upp i samband med att torget blev platsen för bussarna. Man ser på bilden att det är gott om plats på torget och att perrongtaket som stod på torget inte kommit upp ännu. Det kom inte på plats förrän troligen år 1939 och lika så med Trafik- och informationskiosken den kom på plats ca 10 år senare år 1948.

    Foto Glenn Murberg 20170101

    Foto Glenn Murberg 20170101

    Denna bild fotograferade jag den 1 januari 2017 ifrån Anna Lindhs park och det har liksom blivit lite förändraringar på 117 år men fungerar fortfarande som busstorg men är väldigt trångt när alla bussar ska samsas om denna lilla yta. Numera är nästan Stadsparken obebyggd förutom Stadsparksbadet och Orangeriet, för 100 år sedan var det fullt med byggnader där med bland annat Wiskabergs fabriker, fabriken Kilen, Sundbeckska färgeriet och teatern. Nu är alla dessa gamla byggnader bort sedan ett tag och den sista gamla byggnaden som försvann var den gamla teatern som revs under protester i december 1983. Det var mycket tragiskt att denna anrika och vackra byggnad jämnades med marken och speciellt på detta vedervärdiga sätt.