Skogafors

Blogg

Som ni vet så är jag ute i våra skogar runt om i Sjuhärad och det är väldigt intressant. Speciellt om man letar efter något någon dammvall eller kvarnruin och så springer man på ett ödetorp mitt i skogen. Detta är belöningen som man får när man letar och hittar något annat och det konstiga som jag tycker är hur kan man bara lämna ett hus på detta vis. Det är synd att man låter det stå tomt och lämnar det åt sitt förfall. Det gör ont i hjärtat att se dessa ödetorp lämnas åt sitt öde. Jag har märkt under alla dessa år som jag varit ute och fotodokumenterat dessa klenoder i skogarna att det är väldigt många torp som man stöter på som bara står öde.

När jag var arbetslös i början av 2000-talet så var jag med i ett projekt att gå i skogen varje dag och dokumentera kulturminnen så kunde man hitta torp som man bara lämnat. När man kikade in så kunde man se att det fanns porslin och kastruller ståendes på köksbordet och fullt möblerat, så man kan börjat att fundera på vad det beror på. En sak är nog en ensam gammal man eller kvinna som bott där har gått bort och kanske inte har några släktingar men det jag tror mest på att det är en skogsägare som köper upp marken. Då är ju inte byggnaderna intressanta för denne utan det är ju bara marken som han är ute efter. Varför inte hyra ut dessa ödetorp till någon som vill bo mitt ute i skogen så man kan underhålla dessa. Jag skulle gärna vilja ha ett sådant här torp mitt ute i skogen som ett sommarställe för att kunna komma ut till och koppla av, alldeles knapptyst det skulle jag uppskatta.

Detta torp ligger i Skogafors i Seglora och det finns ingen farbar väg fram till torpet utan det är och traska en bra bit in och följa ett par traktorspår. Jag avslöjar inte närmare var det ligger för det finns ju tyvärr folk som gärna vill göra inbrott i dessa hus och förstöra allt som de ser.