Blogg

Sandwalls plats

Bild ur Borås Lokaltrafiks bildsamling.

En vy från Lilla Kyrkogatan bort mot Sandwalls bryggeri runt år 1958. I dag ser vyn lite annorlunda ut och gamla Sandwalls bryggeri är borta och ett nytt komplex har kommit upp där som man i dag håller på att bygga på flera våningar. Efter den 5:e stadsbranden så var det endast tillåtet att bygga hus i två våningar plus att man gjorde rutnät av centrum och lika så att man breddade de stora gatorna. I dag är det att bygga på höjden som gäller och inte små charmiga trähus som de man byggde förr i tiden.

Huset till vänster med adress Lilla Kyrkogatan 25 och Smedsgatan 2 var uppfört omkring år 1840 i två våningar och affärslokaler, ägare var Johan Wilhelm Enanders stärbhus. Bland annat fanns Möbelmagasinet i fastigheten som sålde möbler, möbeltyger, sängkläder och mattor. Från år 930 hette innehavaren John Paul Karlsson. Nästa byggnad på vänster sida låg hade tre adressen Lilla Kyrkogatan, Smedsgatan 2 och Österlånggatan 48 uppförd omkring 1827 alltså direkt efter sista stora stadsbranden, uppförd 1 våning och vindsvåning och delvis källare. Ägare var riksdagsman John Björck som bodde på Gånghestersvägen 64 och grosshandlare Johan Carlssons stärbhus. Butiker som fanns i byggnader var bland annat Karl Dahlberg Herr- och damfrisering och Kafé Norden som grundades år 1892 och innehavaren hette Nanny Bergström från år 1939. På Österlånggatan låg blomsteraffären Björck och Roos och den grundades år 1907. Franssons Skomagasin fanns också i byggnaden.

    Byggnaden till höger som bara hörnet syns finns fortfarande kvar i dag och det byggde man på en våning, samt att man byggde en våning under originalbyggnaden och det var om jag inte missminner mig 1925. Detta är också Ada Damms föräldrahem och Ada var en känd Boråsprofil och även henne far Charles.