Blogg

Sandwalls Ångbryggeri mellan Kvarngatan och Österlånggatan

Sandwalls Ångbryggeri låg i kvarteret Saturnus mellan gatorna Bryggaregatan, Kvarngatan, Källegatan och Österlånggatan. Byggnaden uppfördes under åren 1848 och 1903 och ansvarig byggmästrare var Ingenjör Oscar Ohlsson med flera och arkitekten den välkände Lars Källman och Herman Göransson. Fabriksbyggnadens sammanlagda golvyta var 4.200 kvadratmeter.

Ägare var AB Sandwalls Ångbryggeri som tillverkade maltdrycker, mineralvatten och läskedrycker. Bryggeriet anlades i slutet av 1840-talet och inköptes av Alfred Sandwall år 1862 och som ensam innehade detta t.o.m 1915. Hans son fabriksidkare Sven Sandwall blev delägare från år 1916 och efter Alfred Sandwalls död 1930 blev ensam ägare 1931. När man byggde industrifastigheter förr så var det inte bara fyra väggar och tak, utan man lade mer tid att göra byggnaderna vackra. Det var både tinnar och torn och mönster i väggarna. Fotografiet är troligen tagen någon gång mellan 1910-1920. Det är synd att man valde att riva en sådan här vacker fabriksbyggnad och som då blev ersatt av den nuvarande 1973-1974. Jag skulle vilja veta mera om Sandwalls Bryggeri och du som läsare har du information om bryggeriet eller bilder så är jag tacksam om du skickar ett mail till mig.

Det vore intressant om någon har bilder på interiören där man kan se tillverkningen och maskinerna i fabriksbyggnaden som vore jag väldigt tacksam. Min mailadress är gamlaboras@murberg.se. Jag är även intresserad om det är någon som har tagit bilder på Sandwalls när man rev byggnaden och även innan rivningen. Det gäller även på andra byggnader som i dag är borta och det finns säkert många egentagna bilder på Borås byggnader. Som jag tidigare har skrivit i bloggen så samlar jag både bilder och information om Borås och all information är intressant som kan kommer att använda på min hemsida som jag håller på att göra om det gamla Borås.