Blogg

Nygatan österut när den gick ända upp till Kungsgatan

Nygatan från Allégatan mot öster, byggnaderna till höger finns fortfarande kvar i dag. Huset med med tornet är Slottet, så Sparregatan går in där till höger. Slottet är ett av Borås vackraste hus och en liten träbyggnad nedanför slottet gjorde jag ett blogginlägg för ett tag sedan. Byggnaderna till vänster finns inte kvar i dag utan ersatta med mindre vackra hus. Nygatan gick från Allégatan till Kungsgatan och den fick sitt namn år 1888 efter ett beslut i stadfullmäktige. Gatan blev anlagd som ersättning för den mellan Allégatan och Kungsgatan slopande delen av Smedsgatan.

Allra längst upp till höger syns Borås tredje lasarett som i dag inte syns alls på grund av att Stadshuset står i vägen. Det gamla lasarettet används i dag som fullmäktige och är ganska så intakt som det var när det var nybyggt, men det finns en del förändringar på den byggnaden också. Lasarettet låg där fram tills 1930-talet och efter det fanns Åsboskolan i byggnaden. I dag slutar Nygatan vid slottet ungefär och är inte lika vacker som denna bild och riktig kullersten på gatorna samt snygga trottoarer med jämna fina kanter. Fast det var nog inte trevligt att gå på dessa gator, var nog lätt att stuka fötterna men jag tycker det är snyggt att titta på. Det finns en liten gatstump som det ligger kullersten på och det är Stengärdsgatan mellan Kyrkogatan och Skolgatan som kommunen har återskapat.

Man borde ha sparat på mer gamla idyller som bakgårdar som man i dag kunde använda i samband med kaféer och att de är i den gamla stilen. Borås har sparat alldeles för lite av vår historia och vi måste hålla liv i den, för det är i alla fall våra förfäder som har varit med om att bygga upp Borås. Jag försöker i alla fall att bevara lite minnen och fakta genom att hålla liv i historien genom denna blogg och sedan håller jag på att bygga på min hemsida där jag har samlat alla mina bilder som jag har fotograferat och även sedan kommer det en sida med Boråsbilder samt med fakta. Men det kommer att ta lite tid, håller på att samla in material och lika så försöker jag att fotografera de gamla byggnaderna som står kvar i Borås.